25 april 2012

Delaktighet och strategi

Att alla inom en verksamhet är medvetna om vart verksamheten är på väg är av största vikt. Alla behöver vi veta i vilket sammanhang vi ingår och hur vi taggar in i helheten. För att uppnå denna helhetssyn och göra strategin till en levande del av arbetsvardagen är jag övertygad om att alla medarbetare behöver vara involverade i att ta fram den strategiska planen.

För andra gången håller vi nu inom biblioteksverksamheten som bäst på att tillsammans med all personal ta fram vår nya strategi. Denna gång gäller det strategin från 2013 till 2016. Liksom förra gången som vi tillsammans arbetade med strategin använder vi oss av en reviderad LOTS-process.

För att grunda arbetet på vad som sker i omvärlden och på uppdragsgivares och kunders behov har vi under det senaste halvåret haft videoseminarier och olika insatser som visat på vad som är på gång runt omkring oss. Kontinuerlig dialog med uppdragsgivare och kunder har i detta sammanhang också varit av största vikt.

Det första konkreta steget i själva strategiarbetet tog vi i början av året då vi gjorde SWOT-analyser. Alla medarbetare var indelade i små grupper, som träffades i Adobe Connect och tillsammans tog fram styrkor, svagheter, möjligheter och hot i verksamheten. Detta sammanställdes därefter som ett underlag till nästa steg. Vi tog också fram universitetets strategi och tittade på hur vi skulle kunna använda den för att koppla vårt strategiarbete till denna övergripande plan.

I slutet av mars samlade vi all personal under två dagar och jobbade då i tur och ordning igenom vision, syfte, fokus/framgångsfaktorer, mål, aktiviteter, kompetens, samverkan och organisation. Många grupparbeten blev det och dessa resulterade i sin tur i mängder av fullskrivna blädderblock. Några medarbetare involverades i att sammanställa materialet så att ledningsgruppen utifrån detta kunde ta fram ett arbetsdokument med den nya strategin. Detta arbetsdokument kommer i slutet av maj presenteras för personalen vid ett videomöte. Därefter diskuteras det igenom i verksamheten, innan vi till hösten antar planen.

När strategin är i hamn har vi en grund att stå på så att alla medarbetare i samverkan ska kunna agera och prioritera sitt arbete och vara med om att tillsammans bygga framtidens bibliotek. Som ledare i detta är en viktig uppgift att släppa kontrollen och att när det behövs vara med och påminna om och rikta in verksamheten mot strategin. Ett spännande sätt att skapa engagemang och delaktighet på!

13 april 2012

Träff 1: Synliggörande (härskarteknik: Osynliggörande)

I går hade vi i Ultuna och i Alnarp första omgången av vår genomgång av främjartekniker och härskartekniker.

Tema var främjartekniken synliggörande (härskarteknik: Osynliggörande)

Jag höll i samlingen i Alnarp. Inledningsvis berättade jag om ursprunget till härskarteknikerna. Berit Ås myntade begreppet på 70-talet för att synliggöra och medvetandegöra de ofta subtila angrepp som hon själv och andra (ofta kvinnor) utsattes för. Därefter har man sett att härskarteknikerna används medvetet eller omedvetet i olika sammanhang och ofta samverkar med rådande strukturer och normer. Ofta är dessa skeenden svåra att bemöta eftersom de ofta är så subtila, men det gör inte att de inte känns!

För att motverka härskarteknikerna kan man använda sig av olika främjartekniker. För att ytterligare utveckla vår arbetsmiljö och vårt kundmöte och ge alla lika villkor arbetar vi nu med främjarteknikerna.

Under arbetets gång är det viktigt att jobba med:
• Varför gör vi det här? Mål och syfte?
• Hur ska jag bemöta när jag utsätts för en härskarteknik?
• Hur ska jag göra för att inte själv använda mig av härskartekniker och bli medveten om jag gör det?
• Inse att det inte handlar om om utan om när (som jag använder eller utsätts för härskartekniker).

Alla fick i förväg läsa om främjarteknik Synliggörande

Vi tittade gemensamt på filmen om härskarteknik osynliggörande.
Därefter diskuterade vi:
• Utifrån filmen vi sett, hur kan jag använda mig av främjartekniken.
• Finns det tillfällen då jag använder härskartekniker?
I vårt fortsatta arbete kommer vi också prata om "Hur kan jag ta upp det när jag ser att någon annan använder härskartekniker?"

Ett spännande arbete är inlett :)

12 april 2012

Främjarteknik - härskarteknik

Inom utskottet för Lika villkor vid biblioteket jobbar vi nu med en handlingsplan kring problemställningen: ”Vi har inga problem hos oss”

Den vanliga föreställningen är att vi inte har några problem inom lika villkorsområdet, utan att problemen finns någon annanstans. Men forskningen och individens upplevelser talar sitt tydliga språk att där man minst anar det finns det normer som motverkar lika villkor för alla. Som en ögonöppnare för all personal kommer vi i bibliotekets lika villkorsutskott belysa detta genom att lyfta fram främjartekniker och härskartekniker under året.

Syfte är att synliggöra och motverka diskriminering genom att öka kunskapen om främjar- och härskartekniker hos alla biblioteksmedarbetare, så att alla i sitt arbete kan främja lika villkor och skapa en inkluderande arbets- och kundmiljö.

Målen med arbetet är:
• Synliggöra olika diskrimineringsgrunder i vardagen.
• Göra främjartekniker som en naturlig del av arbetsvardagen.
• Öppna upp för ett kritiskt tänkande kring härskartekniker och utmana "sanningar" i vardagen.
• Synliggör normernas effekter och koppling till makt och värderingar.

Genomförande sker vid fem ordinarie arbetsplatsträffar från april till oktober/november. Varje gång tas en främjarteknik/härskarteknik upp. Alla medarbetare får förbereda sig genom att inför mötet läsa en kort text om en främjarteknik. På mötet inleder vi med att titta på film om respektive härskarteknik och därefter diskuterar vi frågan.

Material
Främjartekniker http://alltomjamstalldhet.se/?page_id=413
Härskarteknik http://alltomjamstalldhet.se/?page_id=440

11 april 2012

"Slavar under våra rutiner"

Jag funderar kontinuerligt över hur vi förändrar vårt förhållningssätt i vårt arbete. I den förändring som bland annat biblioteken går igenom, tycker jag att just inställning och attityd i arbetet är jätteviktigt.

I dag uttryckte en av mina medarbetare att vi är "slavar under våra rutiner", att vi har anpassat våra rutiner efter våra system och att vi därefter fastnar i dessa rutiner. När vi då får nya system försöker vi anpassa systemet efter våra gamla rutiner i stället för att höja blicken och se hur vi kan förändra och förenkla vårt arbete.

Här handlar det verkligen om att som medarbetare fundera över min inställning till mitt jobb. Hur bidrar jag i förändringsarbetet och hur är jag med och driver på utvecklingen av verksamheten.

För att komma vidare i frågan är det för mig som ledare viktigt att stödja allas delaktighet i arbetet och att alla ser hur de taggar i helheten. Men det är också viktigt att vi alla är med om att jobba med vårt eget förhållningssätt.