Under 2010 drevs projektet Meröppet* vid SLU-biblioteket i Alnarp. Förberedelserna innefattade bland annat lokaltekniska åtgärder, översyn av tryckta samlingarna, riskanalys och dialog med personal och intressenter/kunder.
Enligt dekanbeslut infördes Meröppet från den 1 december 2010, och ska utvärderas efter 6 månader och efter ett år. I denna mindre halvårsutvärdering som föreligger, har vi undersökt antal besök, genomfört en snabbintervju med biblioteksbesökare, frågat några intressenter via mail om deras intryck, samt haft en diskussion i bibliotekspersonalen. Resultatet av dessa sammanfattas nedan.
Besöksantal
Under perioden har vi genomfört stickprovskontroll av besöksantalet genom att läsa av besöksräknaren vid stängning och vid bibliotekets öppnande. Genomsnittet vid dessa tillfällen är:
Veckodag (måndag-torsdag 18.00-23.00): 71 passager per kväll
Antalet rör sig mellan 32 och 244 passager per kväll.
Helg (fredag 16.00-måndag 08.00): 234 passager per helg
Antalet rör sig mellan 89 och 479 passager per helg.
Intryck från bibliotekspersonalen
”Skönt att slippa köra ut folk när vi går hem!” är en kommentar till de positiva resultaten av Meröppet för personalens del. Alla är mer eller mindre positiva till Meröppet och tycker överlag att det fungerat bättre än väntat. Alla har fått flera positiva kommentarer från både kunder, intressenter och från andra intresserade bibliotek. En i personalen uttryckte det som att Meröppet har gett mycket mer energi än det har tagit.
Flera olika effekter lyftes fram av personalen, som att vi fått se över vissa rutiner och omprövat dem under resans gång och att det är enklare för hela personalen att göra saker tillsamman (exempelvis studiebesök) eftersom vi nu inte behöver stänga, utan i stället har Meröppet.
Inför införandet av Meröppet fanns en rädsla för att svinnet ur de tryckta samlingarna skulle öka, men detta har vi inte märkt av. Möjligen har fler exemplar av de senast anlända tidskrifterna försvunnit, men detta vet vi inte med säkerhet. Det kan finnas andra förklaringar.
Till problem och utmaningar med Meröppet hör bland annat att låneautomaten vid flera tillfällen inte fungerat. Skyltning och rutindokument för stängning är något vi sett över kontinuerligt, men vid vår utvärdering upplevdes detta som förbättringsområden.
Några mindre incidenter har inträffat som en uppladdad festbild på en av de öppna datorerna och lite ”tonårsklotter” på blädderblocket. Skräp och nedsmutsning har ökat vilket gjort att vi utökat lokalvården. Några datormöss har också försvunnit.
Intryck från biblioteksbesökare
”Största främjandet av mina studier någonsin” är en av de kommentarer som skrivits på bibliotekets ”klotterplank” under våren.
(Sammanställning nedan utifrån intervju genomförd av Alexandra Åberg, Lark-student.)
Alla intervjuade är nöjda med Meröppet och använder det, även om alla inte känner till det till namn. Studiemiljön i biblioteket är uppskattad och tillgången till lärandemiljön även på kvällar och helger har minskat stressen för flera studenter.
På önskelistan står fler grupparbetsplatser, grupprum och lugnare enskilda platser. Bekvämare stolar, höj- och sänkbara bord och tillgång till kaffe vore uppskattat.
Datorerna är mycket viktiga för några, men av underordnad betydelse för de med egna datorer. Önskning fanns även om att kundtjänst är öppen även någon timma på helgen. Att få möjlighet till hjälp i biblioteket med bl.a. officeprogrammen vore välkommet.
Det rådde bland de tillfrågade delade meningar om huruvida Meröppet skulle utökas eller inte eftersom stängning kl 23.00 innebar att man tvingas att ta en paus och det sågs som positivt. Viktigast är Meröppet för de som bor nära och/eller av de som av någon anledning inte kan plugga hemma.
Alla som intervjuats har befunnit sig i biblioteket och troligtvis har vana av att besöka biblioteket. Därmed är undersökningen inte nödvändigtvis representativ för samtliga studenters åsikter.
Intryck från intressenter
Vid förfrågan till intressenterna kom några få svar in. Alla dessa var mycket positiva till att Meröppet finns. En av våra emeritus vid campus uttryckte det som att ”De sätt som dagens studenter nyttjar biblioteket är en ”revolution” med mina ögon sett.”
Sammanfattning
SLU-biblioteket i Skara införde också Meröppet i december 2010 och under hösten 2011 kommer konceptet testas i Umeå. Ultuna diskuterar också hur Meröppet skulle kunna vara en del av deras verksamhet.
SLU-biblioteket i Alnarp kommer utifrån den positiva bild som denna halvårsutvärdering ger, fortsätta med Meröppet. En ny utvärdering sker vid årsskiftet.
Alnarp 2011-06-28
Catharina Isberg
Input från Jenny Ericsson, Katarina Evengård, Alexandra Åberg
*Meröppet = Den tid som bibliotekets studiemiljö, samlingar och tekniska hjälpmedel blir tillgängliga via passerkort för studenter, forskare, lärare och annan SLU-personal. För Alnarpsbibliotekets del handlar det om samma tider som datasalarna Ladan och Stallet (måndag – söndag 7.00-23.00). Detta görs utöver bibliotekets ordinarie bemannade öppethållande (måndag – torsdag 8.00-18.00, fredag 8.00-16.00.)