3 juli 2012

Profession i förändring

Denna text är en del av mitt underlag inför presentationen vid Uppsala biblioteksledarskapsnätverk, 23 maj 2012.

Biblioteks- och informationsområdet förändras. De viktigaste tendenserna (som jag ser det) under de senaste åren är att forskningsbibliotekens verksamhetsfokus flyttat från lokal till verksamhet och från externt publicerat material till internt publicerat material. I linje med detta har vi flyttat våra resurser och också fått en mer strategisk plats i moderverksamheten.


En annan tendens som jag ser är att olikheterna mellan olika bibliotekstyper ökat under de senaste tio åren. För forskningsbiblioteken blir elektronisk publicering, Open access, bibliometri och publiceringstrategier allt viktigare, forskarstödet utvecklas och undervisningen integreras allt mer i lärosätena. Allt detta är nu viktiga delar av forskningsbibliotekens kärnverksamhet. Mellan bibliotekstyperna ska vi utveckla oss tillsammans i frågor som vi har gemensamt, men vi behöver också vara öppna med våra olikheter.


För att möta professionsförändringarna behöver vi satsa på kompetensutveckling och säkerställa att vi har de förmågor och färdigheter som behövs för att uppnå syfte och mål för våra verksamheter. Bibliotekarierollen förändras och blir allt mer kommunikativ och relationsskapande, behoven av att se möjligheter och vara proaktiv ökar och personlig mognad och självkännedom är av största vikt. 

I kompetensutvecklingsarbetet behöver vi arbeta med hela kompetenshjulet – personliga, kommunikativa, strategiska och yrkestekniska kompetenserna. Alla delar behövs för att hjulet ska snurra. Annars får vi punktering på kompetenshjulet. Tidigare har våra insatser inom yrkestekniska kompetenser ofta dominerat, men professionsförändringen gör att vi behöver se till de andra delarna också och i detta arbeta med vårt medarbetarskap, att leda mig själv i mitt dagliga arbete.

Något som också är viktigt för biblioteken är att öka synligheten och medvetenheten kring den kompetens vi har, så att den används och gör nytta i olika delar av verksamheten och i omvärlden.

Vad är då våra utmaningar i professionsförändringen?
Vi har ett starkt varumärke som bibliotek, men en utmaning som jag ser är behovet av att förändra omgivningens bild. Hur skapar vi opinion för bibliotek och medvetenhet om möjligheterna? Och hur samlar vi våra krafter för ökad kommunikation och marknadsföring?

Jag tror att en insats som behövs är att vi gör en nationell biblioteksstrategi som är tillräckligt övergripande så att vi alla kan stå bakom den, men samtidigt kunna fortsätta arbeta med våra olika styrkor och utifrån våra olika uppdrag. I samband med detta behöver vi också arbeta med hur alla bibliotekarier kommunicerar den gemensamma strategin.

En utmaning är också att locka, utveckla och behålla kompetens, samt få en naturlig och hälsosam rörlighet på bibliotekariearbetsmarknaden. Att vara attraktiva arbetsplatser och att vi är ambassadörer för arbetet i alla lägen.

Det finns alltid massor med möjligheter!
I informationsflödet behövs bibliotekariekompetensen. Utveckla struktur och sökbarhet, söka fram information och tillgängliggöra den. Att med sin bibliotekariekompetens söka jobb utanför de traditionella arenorna inom omvärldsbevakning,sökoptimering, publiceringsstrateger och mycket annat.



Allt detta öppnar nya dörrar för en profession i förändring!
Vem driver då detta? Självklart, vi själva!