31 december 2009

Läsplattan - del 3 - Amazon sålde fler e-böcker än tryckta på juldagen!

Åter några tankar kring läsplattan och dess användning.
När elektroniska tidskrifterna lanserades var många skeptiska till användningen, men cirka 1997, efter att många börjat prova dem ökade användandet snabbt. 10 år senare köpte universitetsbiblioteken fler elektroniska titlar än tryckta, och i dag köps övervägande elektroniskt. Samtidigt har elektroniska böcker funnits på marknaden, men eftersom användningen av böcker skiljer sig från artikelanvändning har inte e-böckerna slagit igenom på samma sätt. Främst har användningen varit för enstaka kapitel och referensfrågor (som uppslagverk, handböcker etc). Tekniken för att kunna använda e-böckerna har saknats. Men nu är vi i ett annat läge - elektroniska bläcket och läsplattorna gör sitt intåg och finns snart även på den svenska marknaden (mer än enstaka exemplar som i dagsläget...). I USA har marknaden för e-böcker och läsplattor mognat. Enligt artikel i DN sålde Amazon på juldagen fler e-böcker än tryckta, troligen beroende av att många fått läsplatta i julklapp - en intressant tendens, tycker jag!

29 december 2009

Min läsplatta - del 2

Jag har fått några frågor om läsplattan varför jag samlar mina svar här. :-)
En läsplatta är en elektronisk pryl dit du kan ladda ner en massa elektroniska böcker. Detta kan du göra genom att köpa, låna eller ladda ner gratisversioner av elektroniska böcker. När böckerna finns i din läsplatta kan du läsa, bläddra, förstora texten, lägga bokmärken etc.
Läsplattan är som en bok i storlek, men innehåller massor med böcker. Praktiskt t ex när man ska på semester! Ta med hela ditt bibliotek och läs det du är sugen på för stunden. Min läsplatta (Sony reader) väger 220g på vår hushållsvåg. Passade på att jämföra med en pocketbok som vägde 260g.
Priset för denna läsplatta är cirka 2700 (jag fick den i julklapp, så det tog ett tag innan jag fick reda på priset...).
Läsplattans skärm är svartvit och gjord med elektroniskt bläck, vilket gör att man kan läsa även om man sitter ute i solen (till skillnad från mobil och laptop).

27 december 2009

Livet med min läsplatta! - del 1

Julafton fick jag till slut min länge efterlängtade läsplatta. Maken valde efter en hel del efterforskning ut en Sony Reader Pocket Edition.
Jag har nu haft några dagar på mig att testa min nya läsplatta och är helt såld på den! Redan på julafton laddade jag ner två böcker från Google Books och två från Burlövs folkbibliotek via Elib. Smidigt och enkelt. Var även inne på Bokus och tittade på deras e-boksortiment, men har inte valt ut vilka jag ska köpa än (mycket beroende på att det inte fungerade att ladda ner från deras test-sida).
Är helt övertygad om att läsplattorna kommer sätta fart på e-boksmarknaden - gäller bara att biblioteken är med och berättar om vilka möjligheter som biblioteket kan erbjuda. Visade några vänner Elib, och de var helt förundrade över detta, men också frågande över varför det inte marknadsförs... Ngt som vi inom biblioteken får göra något åt!
Läsplattan ger många möjligheter men också utmaningar! Tänker fortsätta blogga kring mitt läsplatteanvändande... :-)

21 december 2009

Bibliotekschefer bloggar

Klippt från bibliobuster:
"Catharina Isberg är biträdande överbibliotekarie och platschef vid Sveriges Lantbruksuniversitets bibliotek i Alnarp. Det är roligt att ha med en chef från forskningsbibliotekens värld i det här sammanhanget och då särskilt en person som skriver mycket om ledarskapsfrågor. Förutom att driva Catharinas blogg är Catharina Isberg också ordförande i KB:s Expertgrupp för kompetensfrågor. Det tycker jag syns i bloggen, då mycket fokus ligger på kompetensutvecklings- och organisationsfrågor. Intressant!

Såhär har Catharina Isberg svarat på min frågor:

Varför bloggar du?..."
Läs hela inlägget på:
Bibliotekschefer bloggar! – Del 4. Catharina Isberg

17 december 2009

SLU bibliotekets strategi och organisation

Under 2009 har SLU biblioteket arbetat med en ny strategi tillsammans med alla medarbetare. Resultatet av detta arbete, samt kompetensförsörjningsstrategi och organisationsplan finns nu på:
http://www.bib.slu.se/bibliotek/verksamhet/index.html

12 december 2009

Hur ser mångfaldsplanen ut?

Klippt ur sydsvenskan "Ännu en gång kommer Lundakarnevalen att ledas av en man. Mest oroande är faktiskt inte valet i sig, utan bristen på insikt i den akademiska ankdammen om övriga världens intresse för jämställdhets- och mångfaldsfrågor. Det smittar även av sig på näringslivet."
http://sydsvenskan.se/ekonomi/thomas-frostberg/article595515/Allvarligt-synfel-nar-bara-man-kan-bli-chefer.html

4 december 2009

Tio förmågor hos framgångsrika teamledare

1. De förmedlar en lättfattlig vision och tydliga mål
2. De blandar olika eprsonlightestyper i lagom stora team
3. De säkrar ständig tillförsel av positiv energi i gruppen
4. De odlar en kultur med tydliga spelregler och stor trygghet
5. De är närvarande, problemlösande och coachar i vardagen
6. De skapar en känsla av gemenskap
7. De säkrareffektiva rutiner och tydliga aktivitetslistor
8. De är kompromisslösa i att värna teamets bästa
9. Teammedlemmarna ges och tar ett stort ansvar
10. De pressar inte sig själva eller teamet "över gränsen".

Källa: http://www.insightlab.se/aktuella-kampanjer/10-foermaagor-hos-teamledare.aspx