Kundbegreppet är flitigt använt i olika sammanhang. För mig möter jag en kund som har möjligheten att välja (vår verksamhet eller någon annan etc), får påverka och tycka om vår verksamhet samt har möjlighet att ställa krav på oss och vad den får ut av sitt möte.
Så har det inte alltid varit i bibliotek och andra verksamheter. Drag av detta har funnits, men inte på långa vägar så utvecklat som det blir genom kundbegreppet. Men givetvis ställer detta också krav på vilken verksamhet som kunden möter - hur beter vi oss i detta möte etc.
Dagens krönika "Ditt liv som kund" i Sydsvenskan satte igång mina tankar så här på lördagsmorgonen. Heidi Avellan skriver bl a:
"Golvet är rutigt i svart och vitt och dörren vackert blå och bagaren själv talar franska vid behov. Fast det är för brödet kunderna kommer: stenugnsbakat på surdeg – så långt ifrån söt svampig svensk limpa.
Blomsterhandeln är överdådig, med poetiska rosor som Memory Lane – så långt ifrån inplastade tulpaner på Ica.
Närbutiker på min shoppinglista, företag som drivs med passion.
Samma går inte att säga om de andra stoppen under fredagsrundan. I postens utlämningsställe visar nummerlappen att det står trettio före i kön – dessutom går tipskunderna före. På Systembolaget går det snabbt att plocka en flaska rött, men kön till kassan känns oändlig.
Ändå är det fem före i kön när jag återvänder till paketutlämningen på Hemköp med nummerlappen i näven ...
Tjänstesamhälle? Må det?
Den där synen på kunden som undersåte är tydligen svår att bli kvitt i offentliga monopol – också efter avreglering. Spännande alltså att se om den nya konkurrensen lyckas göra apoteken mer service-minded och vad som händer med trånga väntrum och långa köer när vi kan välja vårdcentral.
I vänsterdebatten klingar ”kund” föraktfullt. Medborgare eller patient skall det vara, även om mitt inflytande via den politiska makten är rent teoretiskt. Medan en kund som kan välja – och välja bort – har makt. Och konkurrens driver fram bättre lösningar..."
Hela krönikan är läsvärd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar