16 mars 2010

Framtidens bibliotekarier

Biblioteken förändras och därmed de behov som vi har av framtidens utbildade bibliotekarier. Jag har på sistone fått flera förfrågningar kring denna fråga, därav detta inlägg.

Detta är en mycket viktig fråga som vi i KB:s Expertgrupp för kompetensfrågor till viss del har berört i vårt arbete. Det vi gjort är dels att vi arrangerat en workshop i oktober 2009 i Borås och dels att vi därefter satt igång en arbetsgrupp för aktörer (bibliotekarieutbildningarna, KB, föreningar etc). Till hösten planerar vi en ny workshop i Borås även denna gång i anslutning till konferensen "Mötesplats för framtiden". Alla dessa insatser har dock fokus på vidareutbildning av befintliga bibliotekarier, men här finns en beröring till framtida nyutbildade bibliotekariers kompetensbehov.

Genom olika kontakter har jag också fått veta om två konkreta och mycket intressanta insatser som pågår. Malmö stadsbibliotek har i samarbete med Region Skåne satt igång ett projekt tillsammans med bibliotekarieutbildningen i Lund och i Köpenhamn där de tittar på utbildningsbehov av framtida folkbibliotekarier. SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) Forum för bibliotekschefer har ett liknande arbete på gång där de tagit kontakt med utbildningarna om forskningsbibliotekens framtida behov.

Mycket behöver göras i denna fråga så att vi på biblioteken får den kompetens vi behöver hos de nyutbildade bibliotekarierna. Men mycket behöver också göras inom våra organisationer så att de som börjar jobba hos oss får möjligheten att verkligen använda sin kompetens och förändra verksamheterna!

Inga kommentarer: