10 augusti 2009

Högskolebibliotek och framtiden

Några tankar kring Biblioteksföreningens rapport: Universitets- och högskolebibliotek i förändring - omvärldsanalys och framtidsscenarier http://www.biblioteksforeningen.org/organisation/dokument/pdf/Forandring.pdf

En välskriven och intressant rapport som visar på tecken inom universitetsbiblioteken som vi dagligen arbetar med att integrera i och utveckla vår verksamhet mot. Det känns bra att se att resultatet ligger i linje med SLUB:s strategi, men att den också pekar på att vi behöver stärka vår forskningsnära verksamhet, kanske mer än vi tänkt oss!

Viktigt det som skrivs om marknadsföring och synlighet, att marknadsföring sker i allt vi gör och att synligheten och integreringen är en viktig del för att stärka vår roll och säkerställa att vår kompetens kommer lärosätet till godo. Marknadsföring handlar mer om dialog än trycksaker, webbplatser etc, den finns med i all vår verksamhet!

Bibliotekariekompetensens framtid är något som också nämns. Biblioteken har inte lyckats att genom sina verksamheter visa på sin kompetens och omvärldens tro om bibliotek och bibliotekarier ser i mångt ut som för 10 år sedan. Jag funderade en hel del på de andra utbildningar som funnits t ex i Malmö under 90-talet där en kort ”bibliotekarieutbildning” gavs. Av vad jag vet gick de som gick utbildningen rakt ut i näringslivet. Intressant tycker jag, visar kanske lite på bibliotekariens egna önskningar och yrkesval…

Nyttovärdering är också något som jag tror vi skulle behöva jobba lite mer med inom all biblioteksverksamhet. I alla fall inom ledningarna skulle vi behöva stärka oss strategiskt inom detta och jobba med att visa nytta och lönsamhet, tänka strategiskt långsiktigt framåt och att driva verksamheten enligt detta. Förhandlingsteknik är också en viktig kompetens inom detta, för att stärka vår position utifrån kundens förutsättningar och behov.

Minskningen av besökare = användningen av lokalen är ngt som vi också behöver titta mer på. Finns det skillnad mellan vad man inrymmer i lokalerna? Hur skiljer siffrorna sig åt? När LRC var nytt i Alnarp 2006 fick vi en markant ökning av besök, men sedan 2008 visar siffrorna på nedgång. Vi är ensamma om detta inom SLUB, men kanske vi skulle börja ta detta som en early-warning?

Kvalitet av grundutbildning tas också upp i rapporten. Universiteten jobbar en hel del med denna kvalitetssäkring. Viktigt att vi inom biblioteken deltar i arbetet när det gäller vår verksamhet, t ex kurslitteratur på nya sätt, lokalen, IK undervisning etc. Ngt vi behöver säkerställa att vi jobbar med gentemot alla uppdragsgivare och att vi tänker brett i denna fråga.

Inga kommentarer: