2 november 2010

Bibliotekets fokus - från lokal via skrivbord till fickan

Äntligen börjar vi se tecken på att det rör på sig. Tyresö bibliotek är först ut i landet med att ta fram en app till Android och Iphone. Biblioteket flyttar därmed in i kundens ficka.

Tänk, för drygt tio år sedan fanns biblioteket fortfarande till största delen i lokalen. Därefter gjorde e-tidskrifterna sitt genomslag och databaserna blev mer användarvänliga och vips flyttade biblioteket ut till kundens skrivbord (eller dator). Kunden behövde inte längre komma till lokalen för att få tag på sin information och biblioteket fick flytta sitt fokus från lokalen till hela verksamheten bibliotek med sitt stora och utökade tjänsteutbud. Nu sker en ny fokusförändring. Biblioteket börjar nu så smått flytta från skrivbordet och datorn till fickan och mobilen.

Biblioteket i lokalen --> biblioteket på ditt skrivbord --> biblioteket i din ficka :-)

Jag ser fram mot många spännande kreativa nyheter inom detta område! Undrar bara hur vi få fart på det hela med tanke på de slimmade biblioteksorganisationer som vi i dagsläget har. Hur skapar vi de kreativa miljöer som behövs för att utvecklas vidare?

Inga kommentarer: