23 januari 2010

Läsplatta - del 7 - vilken bok ska jag läsa?

Så är det dags att sätta sig i flygplansstolen och läsa en bok. Jag tar min läsplatta i handen, slår på den och OJ, vilken bok ska jag läsa?

När jag tar en tryckt bok i min hand, vet jag från första stund att det är den boken jag ska läsa. När jag tar läsplattan i min hand har jag fortfarande inte bestämt mig, eller har fortfarande chansen att göra ett nytt val av vilken bok jag ska läsa.

Just nu är min läsplatta fylld med 10 böcker. Dessa har i veckan varit i Umeå och i Uppsala. Koldioxidutsläppet med flyget har varit som om jag hade en bok med mig. :-) Men valfriheten vad jag vill läsa har hela tiden funnits med!

När jag ser listan över böcker i läsplattan, ser jag samtidigt vilka böcker som snart går ut (de som jag lånat från biblioteket har en markering med antalet dagar som finns kvar på lånet). Även om jag när jag tog tag i läsplattan, tänkte läsa x, kan jag genom att se lånetiden välja om och läsa y... Underbart samtidigt som det skapar ännu en valsituation i ett liv där vi hela tiden ställs inför val som vi ska ta ställning till... Ännu ett tillfälle som jag vill fundera över hur jag ska hantera:-)

Läsplatta - del 6 - Läsplattan på frammarsch

Läsplattan är inte så vanlig. I veckan har jag suttit på flyget och läst och på flygplatsen. Jag kände mig ganska ensam om min läsplatta - inga fler läsplattor så långt ögat nådde.

Men enligt TT är läsplattan på frammarsch. Förra året såldes 2000 läsplattor - en av dessa min :-). I år räknas det med att 30 000 läsplattor säljs. Kanske inte så många egentligen, men det är en början på något! Vart detta för oss som bibliotek kan vi ha lika många meningar som vi är bibliotekarier, men säkert är att det för oss till något som vi inte är i dag.

Vi ska nu välja en av alla möjliga vägar och agera! Köpa in läsplattor och testa, fylla med böcker, visa, låna ut, påverka förlag, påverka läsplattetillverkare...

Inom vetenskaplig internationellt publicerad information finns det mycket elektroniskt tillgängligt, men inom svensk publicerad information finns det inte lika mycket att inhämta. Fler läsplattor på marknaden kommer ställa krav på tillgång av litteratur att fylla dem med.

Samtidigt kommer kravet på att tekniken blir lättare att använda finnas och också att det finns tilläggsfunktioner. Att läsa en bok från Ebrary på datorn ger tilläggsfunktioner som stryka under text, skapa eget referensbibliotek/hylla, tipsa andra om vad man hittat etc. Att läsa på läsplattan ger funktionen att läsa och att hitta tillbaka dit man var... (i alla fall om man hårddrar det). :-) Jag vill i framtiden ha fler funktioner!

Men jag gillar fortfarande min läsplatta skarpt och rekommenderar alla att testa!

"Ditt liv som kund"

Kundbegreppet är flitigt använt i olika sammanhang. För mig möter jag en kund som har möjligheten att välja (vår verksamhet eller någon annan etc), får påverka och tycka om vår verksamhet samt har möjlighet att ställa krav på oss och vad den får ut av sitt möte.
Så har det inte alltid varit i bibliotek och andra verksamheter. Drag av detta har funnits, men inte på långa vägar så utvecklat som det blir genom kundbegreppet. Men givetvis ställer detta också krav på vilken verksamhet som kunden möter - hur beter vi oss i detta möte etc.

Dagens krönika "Ditt liv som kund" i Sydsvenskan satte igång mina tankar så här på lördagsmorgonen. Heidi Avellan skriver bl a:

"Golvet är rutigt i svart och vitt och dörren vackert blå och bagaren själv talar franska vid behov. Fast det är för brödet kunderna kommer: stenugnsbakat på surdeg – så långt ifrån söt svampig svensk limpa.
Blomsterhandeln är överdådig, med poetiska rosor som Memory Lane – så långt ifrån inplastade tulpaner på Ica.
Närbutiker på min shoppinglista, företag som drivs med passion.


Samma går inte att säga om de andra stoppen under fredagsrundan. I postens utlämningsställe visar nummerlappen att det står trettio före i kön – dessutom går tipskunderna före. På Systembolaget går det snabbt att plocka en flaska rött, men kön till kassan känns oändlig.

Ändå är det fem före i kön när jag återvänder till paketutlämningen på Hemköp med nummerlappen i näven ...

Tjänstesamhälle? Må det?

Den där synen på kunden som undersåte är tydligen svår att bli kvitt i offentliga monopol – också efter avreglering. Spännande alltså att se om den nya konkurrensen lyckas göra apoteken mer service-minded och vad som händer med trånga väntrum och långa köer när vi kan välja vårdcentral.

I vänsterdebatten klingar ”kund” föraktfullt. Medborgare eller patient skall det vara, även om mitt inflytande via den politiska makten är rent teoretiskt. Medan en kund som kan välja – och välja bort – har makt. Och konkurrens driver fram bättre lösningar..."

Hela krönikan är läsvärd!

7 januari 2010

Läsplatta - del 5 - in i datorns värld

Vi har sett det många gånger - hur vi utvecklar något att efterlikna sin föregångare... De första bilarna såg ut som hästdroskor, den datoriserade bibliotekskatalogen såg i början ut som kortkatalogen, elektroniska tidskrifter ser främst ut som de tryckta och nu kommer läsplattan! Visst är den fantastisk, jag gillar den skarpt och ser möjligheterna, men samtidigt måste jag säga att här är ännu ett exempel på hur man tittar på gamla användningsområden och behov och sätter in detta i ett nytt sammanhang, utan att se på vilka nya möjligheter som tekniken för med sig. Läsplattan behövs nog för att e-böcker ska kunna användas på bredare front, men frågan är vad som kommer efter den. Jag tror att vi användare har större krav på interaktivitet, uppkoppling, användbarhet etc än vad dagens läsplatta erbjuder. :-)

2 januari 2010

Läsplatta - del 4 - Fyrkantig tid...

Har funderingar kring mängden fyrkantig tid, dvs den tid vi sitter vid fyrkantiga skärmar såsom datorer, tv, mobiltelefoner (spel o dyl)... och detta nu i samband med läsplattan. Hur ser vi på läsplattan? Är den en bok eller är den ännu en fyrkantig skärm? Ska vi därmed uppmuntra användning av den eller ska den tidsbegränsas?

Vi är många föräldrar som försöker begränsa våra barns tid vid datorn, tvn etc, eftersom endel hävdar att det är skadligt. Samtidigt kommer forskningsrapporter som säger att det inte är skadligt utan tvärtom nyttigt för bl a språkinlärning, socialt samspel på nätet och bidrar till en senare alkoholdebut.

Det är intressant med den förskjutning av användning och behov som skett med vår fyrkantiga tid. Det handlar inte längre om ngt farligt som ska hindras eller begränsas utan nu handlar det om hjälpmedel och verktyg som kan berika våra liv. Men har vi alla tagit till oss denna förändring, eller sitter vi kvar i gamla tankar och värderingar som mest passade tidigare användningsområden? Det hela ställs lite på sin spets när nya tekniska hjälpmedel kommer och man försöker applicera gamla tankar på den nya, men främst handlar det om vår inställning till ny teknik. :-)