2 februari 2010

Inlägg på KB:s blogg för planarbetet

Kompetensfrågor –för framtidens bibliotek!
Gästbloggare Catharina Isberg är ordförande i KB:s Expertgrupp för kompetensfrågor, samt till vardags Biträdande Överbibliotekarie vid SLU Biblioteket.

Biblioteken verkar på en allt bredare arena och rör sig samtidigt mot att bli allt mer strategiskt integrerade i moderorganisationerna. Inom folkbiblioteken samsas den bokliga och informationsförmedlande diskursen med mötesplatstanken, medan forsknings- och specialbiblioteken allt mer arbetar med publicering och undervisning jämte den mer traditionella informationsförsörjningen. Genomgående är att de förändrade uppdrag som biblioteken har ger allt större vikt åt verksamheten, då man kommer in i fler delar av kundernas verksamhet och får större spridning i värdekedjan – från ax till limpa.

För att kunna uppfylla förväntningarna på biblioteken och för att fullt kunna utnyttja bibliotekens potential krävs ett fokus på kompetensfrågorna.

I KB:s utvidgade uppdrag är hela kompetensområdet en utmaning med många olika behov, olika verksamhetsinriktningar och synsätt. Hela kompetensområdet är oerhört brett och för att på nationell nivå sätta fokus på dessa frågor behöver detta dels göras på en övergripande nivå och dels inom väl avgränsade områden. Utifrån de behovsinventeringar som Expertgruppen gjort ser vi att särskild vikt bör läggas på personlig, strategisk och kommunikativ kompetens förutom den yrkestekniska kompetensen.

Genom att verka för ökat samarbete mellan olika aktörer och intressenter ska det nationella arbetet påverka och höja medvetandet om vikten av kompetensfrågor inom biblioteken. Viktigt är också att övergripande identifiera nuvarande och kommande behov av kompetensutveckling.

Viktiga fokusområden i det framtida arbetet är bl a:

Kompetensplanering – kompetensstrategier och andra verktyg för att bedriva lokala kompetensfrågor inom bibliotek.
Identifiera nuvarande och kommande behov av kompetensutveckling.
Dialog med uppdragsgivare och ledningar som strategiskt driver kompetensutvecklingsfrågorna, t ex SUHF, regionbibliotek….
Nätverk för dialog och kommunikation mellan de som arbetar med kompetensutvecklingsfrågor lokalt inom bibliotek.
Samverkan mellan biblioteksutbildningar, regionbibliotek, biblioteksföreningar, KB och andra som ger biblioteksorienterad utbildning och kompetensutveckling.
I det nya uppdraget ska Expertgruppens arbete drivas för de bibliotek som ligger inom KB:s utökade uppdrag, så att dessa kan utveckla sina verksamheter utifrån sina uppdragsgivares och kunders behov. Detta är något som vi under 2010 får bädda för, så att vi står redo 2011.

Med detta inlägg vill jag sätta igång en dialog som jag hoppas ska ge mycket input för det fortsatta arbetet med kompetensfrågorna! Välkommen med dina synpunkter och kommentarer!

Catharina Isberg
Ordförande Expertgruppen för kompetensfrågor
Catharina.isberg [at] bib.slu.se

Inga kommentarer: