13 februari 2010

Ute på stormande hav eller i den trygga hamnen?

Hela dagen har jag varit uppslukad av Ebba Lindsös bok "Livet, makten och konsten att våga vara sig själv". Jättebra läsning som bl a visar vikten av våra värderingar som vår bojsten i livet och hur strukturerna i samhället påverkar oss alla, inklusive media. Många tankar har satts igång.
Särskilt intressant att läsa om olika organisationskulturer och vilken skillnad det är mellan en värderingsstyrd organisation där alla jobbar tillsammans för ett gemensamt mål, för verksamhetens bästa, och en annan organisation där man främst ser till sina egna personliga mål och utgår från att vi har ju klarat oss hitentills.
Något som vi inom biblioteken behöver fundera över. Vet vi vad våra kunder behöver i morgon - i så fall, hur kommer vi dit? Jo genom att öva och pröva, inte genom att sitta stilla och vänta på att ngn ska komma med det optimala beslutet. Vi behöver välja en tillräckligt bra väg och testa den. Blir det fel får vi agera utifrån det!
I Ebbas bok har hon med ett citat som jag starkt gillar: "Ett fartyg i hamn är tryggt, men det är inte vad fartyg är byggda för" (talesätt).

Inga kommentarer: