12 april 2012

Främjarteknik - härskarteknik

Inom utskottet för Lika villkor vid biblioteket jobbar vi nu med en handlingsplan kring problemställningen: ”Vi har inga problem hos oss”

Den vanliga föreställningen är att vi inte har några problem inom lika villkorsområdet, utan att problemen finns någon annanstans. Men forskningen och individens upplevelser talar sitt tydliga språk att där man minst anar det finns det normer som motverkar lika villkor för alla. Som en ögonöppnare för all personal kommer vi i bibliotekets lika villkorsutskott belysa detta genom att lyfta fram främjartekniker och härskartekniker under året.

Syfte är att synliggöra och motverka diskriminering genom att öka kunskapen om främjar- och härskartekniker hos alla biblioteksmedarbetare, så att alla i sitt arbete kan främja lika villkor och skapa en inkluderande arbets- och kundmiljö.

Målen med arbetet är:
• Synliggöra olika diskrimineringsgrunder i vardagen.
• Göra främjartekniker som en naturlig del av arbetsvardagen.
• Öppna upp för ett kritiskt tänkande kring härskartekniker och utmana "sanningar" i vardagen.
• Synliggör normernas effekter och koppling till makt och värderingar.

Genomförande sker vid fem ordinarie arbetsplatsträffar från april till oktober/november. Varje gång tas en främjarteknik/härskarteknik upp. Alla medarbetare får förbereda sig genom att inför mötet läsa en kort text om en främjarteknik. På mötet inleder vi med att titta på film om respektive härskarteknik och därefter diskuterar vi frågan.

Material
Främjartekniker http://alltomjamstalldhet.se/?page_id=413
Härskarteknik http://alltomjamstalldhet.se/?page_id=440

Inga kommentarer: