1 december 2010

Förord till "Tid för framtid - Strategisk verksamhetsutveckling och planering"

Eftersom jag fått förmånen att skriva förordet till Margareta Nelkes nya bok "Tid för framtid - Strategisk verksamhetsutveckling och planering", publicerar jag förordet i sin helhet här på min blogg. :)

Förord:
"Verksamhetsutveckling är avgörande för alla verksamheter inte minst inom Informations- & Bibliotekssektorn (I&B). Att därtill arbeta med strategisk verksamhetsutveckling är helt nödvändigt för att säkerställa en livskraftig framtida verksamhet som ger nytta för kunder och intressenter. Vi behöver alla ha en tydlig bild av vad just vår verksamhet syftar till, vilken riktning vi har och vad vi ska göra för att uppnå våra mål. I vår omvärld förändras ständigt tekniken vilket i sin tur förändrar de media som vi hanterar och våra kunders beteenden och förväntningar, vilket givetvis påverkar grund¬förutsättningarna för verksamheterna inte minst inom I&B området.

Margareta Nelke tar genom sin bok ett viktigt steg för att stödja förbättring av strategiarbetet med fokus främst på I&B sektorn. Boken är utmärkt för både den som är van att arbeta med strategisk planering och för den som är mer ovan. För den vana ger boken nya infallsvinklar, nya idéer samt en mycket bra systematisk genomgång av området. Den ovane får övergripan¬de teori och flera tips och verktyg kring hur strategiarbetet kan läggas upp.

I boken varvas teori med exempel från praktiken, vilket ger en fördjupning och ökar förståelsen för vikten av strategiarbete. Bokens avslutande del innehåller en mängd verktyg som skapar en god grund för det strategiska verksamhetsutvecklingsarbetet. Två viktiga aspekter ur boken som jag väl¬jer att särskilt lyfta fram är dels vikten av omvärldsbevakningen/analysen och dels att alla medarbetare är delaktiga i strategiarbetet.

Det är viktigt att i den föränderliga värld vi lever i ha kunskap om sin omvärld och att använda sina verktyg för att se in i framtiden. För detta krävs med Margaretas egna ord ”fingertoppskänsla för förändringens vindar men också en systematik i arbetet”, något som jag blev varse som några av Margaretas styrkor i hennes arbete vid Tetra Pak i Lund. Jag var vid den tiden verksam inom läkemedelsindustrin och flera av de idéer som jag hämtade utifrån och som också blev omsatta i praktiken kom just från Margareta. Hon har en otrolig förmåga att vara tidigt ute och se förändringens vindar och i detta våga ifrågasätta delar av verksamheten som många inom I&B nog inte skulle drömma om att fundera över. För att göra detta möjligt krävs verklig fingertoppskänsla, både vid omvärldsanalysen och i den strategiska planeringen, så att de beslut och den verksamhetsutveckling som genomförs faller väl ut. Hur detta blir möjligt får vi i boken ta del av genom de tankar som förmedlas.

Många är de strategidokument som hamnat i en bokhylla som ”färdig” produkt och som därefter i bästa fall dammats av någon gång ibland. För att göra strategin till en verklighet för alla som arbetar inom organisationen framhålls i boken vikten av att alla i personalen görs delaktiga i strategiar¬betet. Vikten av detta är något jag verkligen kan skriva under på och jag vill särskilt framhålla att detta arbete går att utföra med både stora och små personalgrupper. Inom SLU-biblioteket genomförde vi nyligen ett strategiarbete i hela personalstyrkan på 50 personer, med ett gott resultat. Det viktiga är att göra tydligt för alla vad man kan påverka och vad som är ledningens uppgift att besluta. Delaktighet betyder att man är del av arbetet och bidrar med sin kompetens och input, inte att man får sin vilja igenom i alla frågor. Strategiarbete på detta sätt skapar också en grogrund för en bättre arbetsmiljö och blir del av grupputvecklingsarbetet inom verksamheten.

I ”Tid för framtid – Strategisk verksamhetsutveckling och planering” får vi ta del av gedigna erfarenheter och kunskap vilket jag är övertygad om kommer skapa en oerhörd nytta för oss alla inom I&B. Jag rekommenderar varmt alla att ta till sig, läsa och använda denna bok i sitt dagliga arbete. Och viktigast av allt, involvera hela personalen i strategiarbetet så det blir vad det bör vara – ett levande inslag i verksamheten.

Läs, lär och låt dig inspireras!
Alnarp 2010-10-22
Catharina Isberg
Bitr. Överbibliotekarie SLU-biblioteket, Sveriges Lantbruksuniversitet"


Ytterligare information om boken finns i det prospekt som Margareta lagt på nätet.

2 kommentarer:

Marie sa...

Jag vill läsa!

Catharina Isberg sa...

yes - den är jättebra! Bara att beställa ett exemplar. :)