När det gäller konsumtionen av tryckta publikationer kan man titta lite på vad som hänt med de vetenskapliga tidskrifterna de senaste 15 åren, då de i princip gått från bara tryckt till bara elektroniskt. Vetenskapliga böcker börjar få allt större fotfäste i elektronisk variant (framförallt som referensböcker, uppslagsböcker, handböcker etc). Databaserna som var i tryckt form fram till 70-talet är i dag enbart elektroniska (bibliotekskataloger, olika vetenskapliga databaser etc).
Vi kommer se samma utveckling när det gäller populärvetenskap, nyheter, skönlitteratur etc. Men det kommer ta olika lång tid och anammas olika av olika människor beroende på generation, kulturell bakgrund, vanor, värderingar etc.
I USA går elektroniska böcker om försäljningen av tryckta. Jag tror att det faktum att man där hade läsplattor några år innan surfplattan kom var positivt. I Sverige kommer dessa tyvärr samtidigt, vilket jag tror kommer göra att övergången till e för den skönlitterära läsningen inte kommer få samma fart. Detta bland annat pg av att man blandar ihop surfplattan med läsplattan, inte ser vitsen att köpa bägge och därmed inte får samma positiva läsupplevelse. Surfplattan är bättre för allt utom läsning och då kommer läsningen i andra hand.
Jag tror surfplattan är här för att stanna, i alla fall för tillfället tills tekniken utvecklas. Men jag tror att vi kommer se att flera tekniska prylar kommer migrera. Detta har vi ju redan sett med t ex kameran, mp3-spelaren etc som gått in i mobilen.
På sikt tror jag att mobilen kommer ta över mkt av det som surfplatta och läsplatta står för i dag, men just nu behöver man tekniska hjälpmedel/verktyg som verkligen drar, så att man börjar använda e-media i stället för tryckt. Forskningsbiblioteken och forskarna anammade ”enkelt” e-tidskrifterna, det tog ”bara” 10 år att gå från ”har ni inte artikeln i tryckt form” till ”finns den inte i elektronisk”. Men att öka läsandet av vetenskapliga e-böcker har inte gått lika fort. Vanan vid den tryckta boken ligger ganska djupt rotat, därför tror jag att surfplattan inte råder bot på det utan att läsplattan behöver komma emellan.
En annan utmaning är att iPad inte fungerar med DRM-skyddet som finns på bl a Elib när det gäller lån av böcker. Jag tror att detta kommer ytterligare sinka användningen av e-böcker. Vi kan inte räkna med att alla ska köpa sina böcker och tidningar. Positivt för biblioteken är att många i framtiden troligen kommer öka sina boklån när de ser hur enkelt det är att sitta hemma och låna. (Om inte DRM krånglar till det…)
Multifunktionerna i surfplattan kan också påverka läsandet. Samtidigt tror jag att vi är vana vid allt brus runt omkring oss. Fast boken i surfplattan blir inte samma "frizon" som i läsplattan eller i den tryckta varianten.
Förhoppningsvis bidrar läsplattorna till ökat läsande. Läsfrämjande åtgärder är viktiga och då är tillgången till media oerhört viktig. Samtidigt måste vi vara medvetna om att bara för det finns på nätet betyder det inte att det är gratis och tillgängligt. Mycket på nätet kostar oerhört mycket – tex vetenskapliga tidskrifter som kostar lika mkt som en bil, varje år, bara i prenumerationskostnad.
För distributionsformerna tror jag att vi kommer se förändringar. Jag tror att surfplattor, läsplattor, mobiler, datorer – allt detta kommer vara framtidens verktyg för att använda media. Dagens distributionsformer kommer tvingas att förändras, vilket redan skett inom vetenskaplig publicering. Se bara hela Open Access-rörelsen inom vetenskapliga området som växer sig allt starkare och där t.o.m finansiärer de senaste åren haft som krav att material ska publiceras elektroniskt som OA.
När det gäller tryckta publikationer kanske vi kommer se mer print-on-demand i framtiden, men i övrigt tror jag att vi kommer se fler och fler ”born-digital” publikationer. Varför ska man gå omvägen om tryck? ”Writing/reading isn’t between covers” är en annan viktig framtidssyn (eller är det nutidssyn).
1 kommentar:
Intressant inlägg! Ville bara påpeka att det fungerar utmärkt att låna biblioteks-e-böcker från Elib tilll sin iPad. http://elibse.wordpress.com/2010/11/11/sa-har-lagger-du-in-kopieringsskyddade-bocker-i-din-ipadiphone/
Mvh Anna-Stina :)
Skicka en kommentar